Varis Tedavisinde Diğer Yöntemler

Blog Image

Varis tedavisinde diğer yöntemler öncesinde bazı temel bilgilere sahip olalım. Varis hastalarının %95’inden fazlasında yüzeyel ven yetmezliği vardır ve yüzeyel venler bacaklarımızın “yedek” toplardamarları olduklarından iptal edilmeleri bacak için herhangi bir sorun oluşturmaz. Venöz yetmezlikli yüzeyel toplardamarın yok edilmesi herhangi bir problem yaratmayacak, tam tersine kaçak ortadan kalkacağı için bacak dolaşımı rahatlayacaktır. Venöz yetmezlikli yüzeyel toplardamarlar anevrizmatik ve dilate oldukları için, kalp ve diğer atardamarlarda bypass ameliyatlarına uygun değildir. Derin venler normalse, venöz yetmezlikli yüzeyel toplardamarların ameliyatla alınması ya da lazer, radyofrekans gibi tedavilerle yok edilmesi hiçbir sorun yaratmaz. Kaçak yapan yüzeyel venler, uyguladığımız modern venöz yetmezlik tedavisinde, kapatılır ve vücut tarafından doğal bir şekilde yok edilirler. Günümüzde bu amaçla daha çok damarı ısı ile tahrip eden yöntemler kullanılır. Bunların en sık uygulananları lazer ve radyofrekanstır. Buhar tedavisi de damarları ısıyla kapatır. Venöz yetmezlik tedavisinde esas olan, venöz yetmezliği bulunan damarların doğru ve tam olarak saptanması ve tedavinin de dikkatli ve doğru bir şekilde yapılmasıdır.

VARİS TEDAVİSİNDE GLUE TEKNİĞİ

Varise neden olan venöz yetmezlikli damarların kapatılmasında kullanılan zamk yöntemi ile ilgili literatürdeki ilk çalışma 2015 yılında yayınlanmıştır. Damara bir kateterle girilerek, siyanoakrilat maddesi damar içine belli aralıklarla enjekte edilir. Bir yandan da el ile damar üzerine bastırılarak, damar duvarının yapışması sağlanır. Zamk tedavisinde, yetmezlikli damarın duvarları yapıştırılarak kapatılır.

VARİS TEDAVİSİ BUHAR ABLASYON TEKNİĞİ 

Buhar ablasyonu, Endo Venöz Lazer Ablasyon (EVLA) ve radyofrekans (RF) gibi venöz yetmezlikli damarları termal ısı ile tahrip eden bir ablasyon yöntemidir. Buhar ablasyonunda, ultrason rehberliğinde damara girilir ve çok ince bir kateter ablasyon yapılacak damara yerleştirilir. Bu kateterin yan deliklerinden 120 derece sıcaklıkta buhar damar duvarına verilir ve cihaz çıkarıldığında damar ısı etkisiyle tahrip edilir. 2011 yılında ilk kez tanımlanmıştır ve nispeten az sayıda hastada kullanılmıştır.



TRANSKUTANÖZ LAZER TEKNİĞİ İLE VARİS TEDAVİSİ

Küçük ve orta boy yüzeysel varislerde lazerle güvenli olarak varisli damarın ortadan kaldırılması yöntemi diyebiliriz. Ağrısız olan 15-30 dakikalık işlem sonrası hasta gündelik yaşamına dönebilir, iyileşme süresi hızlıdır ve yan etkiler çok azdır. Transkütan Lazer her ne kadar renk değişiminden etkilenmiyor olsa da lazer tedavisine karar verildiğinde daha kalıcı ve kusursuz sonuçlar için tedaviden 1-1,5 ay öncesinden aşırı güneş ve solaryuma maruz kalınmaması tavsiye edilmektedir. Lazerin odaklandığı yerde hafif bir şişlik veya biraz kızarıklık olsa da, birkaç gün içinde kaybolabilmektedir.

VARİSİN CERRAHİ TEDAVİSİ

Cerrahi varis tedavisi ile yalnızca dıştan görülen varisler çıkartılmıyor, toplardamarların içerisinde bulunan ve yüksek basınca yol açan kasık alanlarındaki kapakçıkların neden olduğu yetersizlik tedavi ediliyor. Cerrahi tedavide amaç, kapakları çalışmayan ve kirli kanı geri sızdıran damarları ameliyatla kesip vücut dışına almaktır. Belirtildiği gibi hastada yer alan yetersizlikler giderilmediği takdirde yakınmalar günden güne artacaktır. Bu aşamada operasyon öncesinde hastanın Doppler ultrason ile incelenip takibinin yapılması son derece önemlidir. Önceki tedavi yöntemlerinde, ayak bileğinden kasıklara kadar olan tüm toplardamar çıkartılmaktadır. Mevcut yetmezliği olmayan toplardamarlar, koroner bypass operasyonları için mümkün olduğunca korunmalıdır. Bu teknik artık oldukça nadiren kullanılıyor. Mevcut hastada kalp yetersizliği gibi bir rahatsızlık yoksa genişlemiş olan varis yumaklarının üzerine minik 2-3 mm’lik cilt kesileri açılır ve çıkartma işlemi gerçekleştirilir. Bu kesiler dikiş gerektirmez. Dolayısıyla operasyon sonrasında da herhangi bir iz kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Hasta işlem sonrasında hastaneden aynı gün içerisinde ayrılabilir. Yaklaşık olarak 1-2 hafta kadar varis çorabı kullanımına özen gösterilmelidir.

Uygulanan Varis Cerrahi Yöntemleri

- Mikrocerrahi Yöntemi  

- Venöz Stripping (Klasik Varis Operasyonu)  

- Invaginasyon  

- Divizyon  

- Ligasyon  

- Variköz Pake Exizyonu (Mikroflebektomi)  

- Perforan Ven Tedavisi (Ligasyon-Mikroflebektomi-Foam)  

- Kapak Tamir Operasyonları (Veno Cuff)

VARİS TEDAVİSİNDE MİNİFLEBEKTOMİ

Büyük varislerin tedavisinde cerrahi açıdan etkili yöntem olarak kabul edilmektedir. Ciltten açılan mini kesiklerle büyük varislerin dışarı alınmasıdır. Yıllar boyunca daha da geliştirilen bu teknik, günümüzde hiç kesi kullanılmadan sadece iğne deliklerinden yapılmaktadır. Miniflebektomi adı verilen bu teknikte, önce varislerin çevresine sıvı enjekte edilerek varisler söndürülür ve sonra da varisli damar özel çengellerle iğne deliklerinden dışarı alınır. Varis tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Varis tedavisinde diğer yöntemler, tüm tedavilerde olduğu gibi ilgili hekimin uygun görmesi durumlarında başvurulan yollardır.


Yayınlanma Tarihi: 2024-10-01 11:59:56