Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Tedavisi
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?
Hipertansiyon Hastalığını Tanıyalım
Önce tansiyon teriminin tanımını yapalım, tansiyon; kalbin kanı vücudumuza pompalarken damar duvarında oluşturduğu basınçtır. Yüksek tansiyon, bir diğer adıyla hipertansiyon ise normal değerlerin üzerinde olan kan basıncı yüksekliğidir. Ülkemizde yetişkin yaş gurubunda yaygın olarak görülebilen kronik bir hastalık olup ortalama her 5 kişiden birinde yüksek tansiyon problemi ile karşılaşılabilmektedir.
Yüksek Tansiyon Neden Olur?
Hipertansiyonun ortaya çıkış sebepleri arasında genel olarak;
- Genetik yatkınlık,
- Obezite (Kilo fazlalığı),
- Aşırı tuz tüketimi,
- Hareketsiz bir yaşam biçimi,
- Şeker hastalığı (Diyabet)
- Alkol ve sigara tüketimi ile stres gibi nedenler olabilmektedir.
Yüksek Tansiyonun Belirtileri Nelerdir?
Bazı bünyelerde keskin belirtileri olmamakla birlikte aşağıdaki belirtiler yüksek tansiyon hastalığının habercisi olabilmektedir:
- Kendini hissettiren yorgunluk ve halsizlik hali,
- Sık sık idrara çıkma,
- Bulanık görme, kulaklarda zaman zaman çınlama,
- Bacaklarda şişlik ve ağrı,
- Tekrar eden baş ağrıları ve baş dönmesi,
- Burun kanaması
Yüksek Tansiyon Tedavisi
Yüksek tansiyon, bir diğer adı ile hipertansiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır. Önlenebilir risk faktörlerinin düzeltilmesiyle ve uygulanacak etkili, doğru tedavilerle kontrol altına almak mümkündür.
Hipertansiyon Nasıl Tedavi Edilir?
Hipertansiyon tedavisinde amaç, küçük ve büyük kan basıncı değerlerini normal olarak kabul edilen 130 / 80 mmHg seviyelerinde tutmaktır. Bunun için hipertansiyon tedavisinde genellikle şunlar önerilmektedir:
- Hipertansiyon Tedavisinde İlaç Kullanımı:
Hipertansiyon tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar tansiyon düşürücüler ve idrar söktürücü olarak bilinen diüretikler tercih edilebilmektedir. Bunların arasında ACE inhibitörleri, beta-blokerler, aldesteron antagonistleri, kalsiyum kanal blokerleri ve renin inhibitörleri en sık kullanılan tansiyon düzenleyici ilaçlar olarak bilinmektedir.
Bu ilaçların kullanımı mutlaka konunun uzmanı hekim tarafından ön görüldüğü şekilde kullandırılmalıdır.
- Fiziksel Hareket: Düzenli olarak yapılan yürüyüş, koşu, bisiklet sürme gibi aerobik hareketler kan basıncını düzenlemesinde katkı sunduğu gibi sağlıklı bir kalp damar için önemli bir kriterdir.
- Sağlıklı Beslenme: Düşük yağlı diyet, beslenmede doymuş ve doymamış yağların dengesinin korunması, dengeli sodyum ve potasyum ayarı, ayrıca yüksek lifli gıdalar tansiyonunuzun dengelenmesine yardımcı olabilmektedir.
- Aşırı Kilo ve Obezite: Aşırı kilolu veya obez olan kişilerde hipertansiyon riski daha yüksektir. Sağlıklı kilo verilerek tansiyonumuzun dengelenmesine ve kalp damar sisteminin korunmasına yardımcı olunabilir.
- Stres Azaltmak: Kalp damar sistemi için önemli risk faktörleri arasında stres önemli bir unsur olarak görülmektedir. Bu nedenle stresi azaltmak veya minimuma indirmek için genel olarak vücudu rahatlatıcı ve gevşetici teknikler kullanılmasında fayda olacaktır.
Bu öneriler genel olarak hipertansiyon tedavisinde kullanılabilmekle doktorunuzun önerileri daha etkili olacaktır. Tedavi sürecinde doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmanız ve sürecinizin takip edilmesi önemlidir.
Bursa Hipertansiyon Tedavisi
Kliniğimizde hipertansiyonun teşhis ve tanı işlemleri yapılacak detaylı muayene ile konulabilmekte, Bursa’da yüksek tansiyon sorunu yaşayan hastalarımız için çözümcül tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Aşağıdaki kısa videomuzda hipertansiyon ve ideal kan basınçları hakkında bilgilendirmede bulunulmuştur.