Sinsi Tehlike Derin Ven Trombozu

Sinsi Tehlike Derin Ven Trombozu

DERİN VEN TROMBOZU

Dvt Nedir?

Derin ven trombozu (DVT) toplardamarda pıhtı oluşması olarak bilinen önemli bir sağlık problemidir. Derin ven sisteminde oluşan bu pıhtılar vücudun tüm venöz ve arteryel damarlarında oluşabildiği gibi, çoğunlukla alt ekstremitelerdeki variköz venöz yapılardan kaynaklanmaktadır.

Toplardamarlarda oluşan emboli veya tromboemboli, kan dolaşımına takılarak başka organların kan akımını engelleyerek ağrı, şişlik, ısı artışı ve hayati öneme sahip problemlere neden olabilmektedir.

derin ven trombozu tedavisi

DVT Neden Olur?

Derin ven Trombozu oluşumunda Virchow triadı olarak bilinen üç ana faktör rol oynamaktadır:

  1. Venöz staz, venlerdeki kan akımının yavaşlaması, uzun süre hareketsiz kalma, kalp yetmezliğinde ve varis varlığında venöz kan akımı yavaşlayabilir.
  2. Hiperkogülasyon, kan pıhtılaşmasının artması.
  3. Damar iç cidarı denilen endotel hasarı, derin ven trombozunun oluşumundan sorumlu temel nedendir. Damar cidarı yaralanırsa, damardaki kan pıhtılaşması oranı artarak trombo emboliye neden olabilmektedir.

Hastanın geçirdiği bir ameliyat veya uzun süreli hareketsiz yaşam DVT nin gelişmesini kolaylaştıran faktörlerdir. Kalıtımla geçiş gösteren risk faktörleri de venöz tromboz gelişmesinde rol alabilmektedir. Ayrıca dvt, kalp ve damar hastalıkları içerisinde emboli kaynağı olabilmesi sebebiyle en önemli hastalıklardan biri olarak da sayılabilmektedir.

Uzun süreli yatalak ve yatağa bağlı kalmak, örneğin bir yaralanma veya kırık sonrası uzun hareketsiz kalma sonucunda yavaş kan akımına ve diğer faktörlere bağlı olarak bu kişilerin kalp damar sisteminde emboli ve tromboemboli oluşma sıklığı artış göstermektedir.

Derin ven trombozunun semptomları nelerdir?

Derin ven trombozunun tipik belirtileri, bacakta veya kalçada ağrıdır. Sık görülen şikayetler ayrıca hassasiyet, gerginlik ve kızarıklıktır. Etkilenen bölgede ayrıca sıcaklık hissedilebilir ve bu bölge şişebilir. Bazen derin ven trombozu semptomsuz da seyredebilir.

DVT Tanısı Nasıl Konulur?

Klinik değerlendirme, doppler ultrasonografi ve gerekirse diğer radyolojik tetkikler yapılmalıdır. Hastalığın etken etiyolojisinin saptanmasında gerekli görülmesi halinde daha ileri çalışmalar yapılmalıdır.

DVT Sonrası Ne Olur ?

DVT sonrası damar içi endotel iltihabı damar sistemindeki kapakları tahrip edebilmektedir.  Post tromboflebitik sendrom denilen klinik tablo DVT sonrası gelişebilen önemli bir sorundur. DVT den sonra pıhtı tamamen eriyebilirse veya kronik formda hastaların çoğunda ilgili ekstremite şişliği dışında klinik problemlerin çoğu kaybolmaktadır.

 

Derin Ven Trombozu Belirtileri Nelerdir?

  • Bacakta veya tıkalı damar bölgesinde şişlik, ağrı ve ısı artışı
  • Tıkalı bölgenin ilerisinde oluşan sertlik
  • Bacakta hissedilen değişik şiddette ağrı ve hassasiyet
  • Ekstremitede renk değişikliği ve kızarıklık

Akciğer Embolisi

Pulmoner emboli olarak ta bilinen akciğer embolisi, venöz sistemde oluşan pıhtıların akciğerlere gidip kan akımını engelleyerek akciğer fonksiyonlarını bozmasıdır.

  • Nefes darlığı
  • Kanlı öksürük
  • Solunumda oluşan ağrı
  • Kalp hızı atışı ile hızlı solunum da “Pulmoner Emboli”nin belirtileri arasında yer alabilmektedir.

Pulmoner emboli hayati açıdan çok ciddi bir klinik durumdur. Kalpten akciğerlere kan götüren atar damarlardaki kan pıhtısı akciğer damarlarını tıkayarak pulmoner emboliye neden olur. Akciğer damarlarında oluşan bu pıhtı normal kan akışını engelleyerek solunumu zorlaştırır ve ciddi hayati klinik bulgulara sebebiyet verebilir.

Derin Ven Trombozu Tedavisi

Derin ven trombozu tedavisinde pıhtıyı eritici kan sulandırıcı heparin ve antikoagülan tedavisi yapılmaktadır. Bacakta derin ven trombozu gelişirse, tedavide genellikle erken dönemde düşük molekül ağırlıklı heparin denen kan sulandırıcılar cilt altına yapılır. Bu dönemde hastanın durumunun yakından izlenmesi ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı tarafından teşhis, tetkik ve tedavisi yapılmalıdır.

Pıhtıyı eritici tromboliz, oluşan pıhtıyı girişimsel olarak çıkarıcı trombektomi gibi girişimlerle pıhtının daha erken ortadan kalkması sağlanmaktadır. Bu ilaçlar verildikten sonra hastaya ilave olarak 6 ay kadar ağızdan kan sulandırıcı antikoagülan etkisi olan warfarin etken maddeli Coumadin kalp ve damar sisteminde pıhtılaşmaya karşı kullanılmaktadır. Pıhtı eritici, pıhtı oluşumunu engelleyici ve bunlara bağlı olarak gelişen klinik tablonun düzenlenmesi tedavinin esas amacıdır.

Dvt Tekrarlayabilir mi?

Kan sulandırıcılarla DVT nin tekrarlaması engellenir. Bu dönemde tromboliz veya trombektomi ile radikal bir tedavi uygulanması pıhtının erkenden erimesi ve elimine edilmesi mümkün olabilmektedir. Geç dönemde, DVT tedavileri önemsenmeli yeni bir emboli atağının gelişmemesi için olası risk faktörleri elimine edilmelidir. Damar pıhtısı çözülemeyen gerekli görülen bazı vakalarda stent ile damar tıkanıklığı giderilebilmektedir. Ayrıca tedavi sonrası iyileşme ile birlikte hekimin verdiği tavsiyelere uyulmalı, yaşam kalitesini yükseltici davranışlarlala da Dvt risk faktörleri önlenebilmelidir. (Hareketsiz hayata yeniden dönmemek, beslenmeye dikkat etmemek gibi)

Bursa Derin Ven Trombozu Tedavisi

Nilüfer’de bulunan kliniğimizde derin ven trombozu tedavisi başarıyla yapılmaktadır. Doğru ve etkin bir tedavi için en önemli hususun mümkün olan en erken zamanda, belirtiler kendini göstermeye başladığında muayene için uzman hekime başvurulmasının bilinmesi gerektiğidir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken tanı ve teşhis çok önemli olup tedavi sürecini etkileyebilmektedir.

 

varis-tedavi-randevu

 

Bir yanıt yazın

Start typing and press Enter to search